​Tervetuloa Raision kaupungin Ympäristövahtiin! Tavoitteenamme on vähentää päästöjä 80% vuoden 1990 tasosta vuoteen 2030 mennessä.

Ympäristövahti kokoaa yhteen tiedot kaupungin ilmasto- ja ympäristötyöstä ja ajantasaisesta päästötilanteesta. Täällä voit seurata ympäristöohjelman toimenpiteiden toteutumista ja niiden vaikuttavuutta.

Tutustu Ympäristöohjelmaan Raision kaupungin sivuilla.

Uusimmat toimintapäivitykset


Kestävän liikkumisen viestintä

Pyöräilyviikko 2024

21.5.2024

Raisio oli mukana Pyöräilyviikolla 3.-12.5.2024. Viikon teemana oli liikennerauha. Raision järjestämään ohjelmaan kuului:

  • Valokuvakilpailu, jossa osallistujia pyydettiin ottamaan kuva lempi pyöräilyreittinsä varrelta Raisiosta ja julkaisemaan se Instagramissa. Osallistujien kesken arvottiin kaksi polkupyörän lukkoa.
  • Ihalan koulu 6E-luokka teki pyöräilyrauhaa käsitteleviä videoita, jotka julkaistiin kaupungin Instagramissa ja Facebookissa: raisio.kuvat.fi/i/MWQuHagUC234eJXcrE95Atzv7PSxVYq6
  • Viestimme runkolukituksen mahdollistavien pyörätelineiden yhteyteen lisätyistä kylteistä. 
  • Otimme vastaan Pyöräilykuntien verkoston Pyöräily-ystävällinen työpaikka -tunnuksen Pyörällä töihin -päivänä 7.5. 
  • Pyörällä töihin tulleiden kaupungin työntekijöiden kesken arvottiin Pyörällä töihin -päivänä lounaslippu ja pieniä esinepalkintoja.

CO2-vapaa sähkö

CO2-vapaan sähkön käyttö

17.5.2024

Kaupunki käyttää vain CO2-vapaata sähköä. Tämänhetkinen sähkösopimus on voimassa vuoden 2025 loppuun asti.

Kestävät hankinnat

Raision museo Harkon modulaarinen näyttelyseinäkejärjestelmä

17.5.2024

Harkon näyttelyseinäkejärjestelmän hankinta tehtiin osana Varsinais-Suomen museoiden ilmastolupaushanketta. Seinäkejärjestelmän hankinnassa painotettiin järjestelmän modulaarisuutta ja muokattavuutta. Järjestelmän tuli olla helposti muokattavissa erilaisten näyttelyiden tarpeisiin. Tavoitteena oli vähentää materiaalien käyttöä. 

Varsinais-Suomen museoiden ilmastolupaushanke on 13 ammatillisen museon yhteishanke, jonka tavoitteena on kehittää museoiden toimintaa ekologisen kestävyyden näkökulmasta. Jokainen hankkeeseen osallistuva museo sitoutui toteuttamaan vuoden 2023 loppuun mennessä toimenpiteen, jolla on myönteinen ilmasto- tai ympäristövaikutus.

Kestävät hankinnat

Vesihuoltolaitosten hankintojen vastuullisuustavoitteet -hanke

16.5.2024

Raision Vesi Oy on viiden muun kunnallisen vesihuoltolaitoksen kanssa mukana AFRY Finland Oy:n Vesihuoltolaitosten hankintojen vastuullisuustavoitteet –hankkeessa. Hankkeen tavoitteena on laatia kooste vesihuoltolaitosten hankintoja ohjaavasta lainsäädännöstä ja käytössä olevista vastuullisuuskriteereistä, sekä listata mahdollisia vastuullisuuskriteerejä ja ehdotuksia vastuullisuuden toteutumisen seurantaan. Hankkeen tuloksena syntyvä raportti on tavoitteena saada osaksi Motivan ja KEINO-osaamiskeskuksen kriteeripankkia. Hanke toteutetaan 1.5.-31.12.2024.