Lisätään tietoa ruoan- ja ruokahävikin ympäristövaikutuksista.
Kaupunki toteutti ruokahävikkiin ja kasvisruokaan liittyvän kampanjan, joka sisälsi visuaalista viestintää yläkoulussa, lukiossa ja kaupungin työpaikkaruokaloilla ja somessa. Lisätietoa Ilmastotoimista tekoihin -hankkeen loppuraportissa: https://www.raisio.fi/sites/default/files/media/file/Loppuraportti%20Raisio%20Ilmastosuunnitelmasta%20tekoihin%20-hanke.pdf
Raisiolaisille nuorille tehtiin keväällä 2022 kasvisruokaan ja ruokahävikkiin liittyvä kysely,- jolla kartoitettiin nuorten asenteita kouluruokaa kohtaan ja mielipiteitä siitä, mitä uusia kasvisruokia he mieluiten näkisivät koulun ruokalistalla. Kyselyyn saatiin 143 vastausta ja tiedot raportoitiin ruokapalveluille.
Ruokapalvelut on mukana Wasteless Food Services in Finland -hankkeessa, jossa tavoitteena on löytää hyviä ratkaisuja ja käytänteitä, joilla ruokahävikin määrää voidaan laskea. Hankkeen toteutusaika on 1.12.2021- 30.11.2023. Konkreettisina toimenpiteinä on keskitytty eri hävikkijlajien mittauksiin ja sitä kautta saadun tiedon hyödyntämiseen ruokapalvelujen tuotannon ennakoinnissa ja suunnittelussa. Hankkeessa keskityttiin tarjoiluhävikkiin ja tarkasteltaviksi kohteiksi Raisiosta valikoituivat Vaisaaren koulu, Kaanaan koulu, Kaanaan päiväkoti, sekä Raision lukio. Hankkeen aikana ja sen päätyttyä tarjoiluhävikin määrän seuraamista laajennettiin koskemaan kaikkia kouluja sekä useita varhaiskasvatuksen kohteita, tavoitteena optimoida valmistettavan ruoan määrä ja sitä kautta vaikuttaa talouteen. Toimintatapa jatkuu edelleen, vaikka hanke on päättynyt.
Lisätietoa hankkeesta: https://www.jamk.fi/fi/projekti/wasteless-food-services-in-finland
Vuonna 2022 aloitettiin yhteistyö Suomen Punaisen Ristin kanssa. SPR:n Raision osasto on jakanut koulujen ylijäämäruokaa toukokuusta 2022 alkaen. Ruokajakelua toteutetaan nyt seitsemässä koulussa. Toiminnalla voidaan vähentää biojätteen määrää.
Tavoitteena on viestiä asiakkaille lautashävikin määrä kiloina sekä euroina kouluissa ja sitä kautta vaikuttaa hävikin vähenemiseen. Astianpalautuksen yhteyteen voidaan laittaa vaaka josta yhteys ruokasalin InfoTV-ruudulle.